Κηφισιά
By
Κηφισιά
02
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Το όραμά μου για την Ειρήνη
CERV – «Διαμορφώνοντας το μέλλον της Ευρώπης – Το όραμά μου για την Ειρήνη – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Ο εκπαιδευτικός οργανισμός FEMEDUBEART σε συνεργασία με τον Δήμο Κηφισιάς πραγματοποίησαν την πρώτη δράση του ευρωπαϊκού προγράμματος ΕΙΡΗΝΗ στο 1ο και 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς στις 27 και 28 Μαΐου 2024.
Η FEMEDUBEART συνεργάστηκε με τις ευρωπαϊκές πόλεις Λούνεμπουργκ, Τιμισοάρα, Κηφισιά και Ίζολα με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνείδησης και ταυτότητας στους νέους. Ειδικότερα, μέσω του προγράμματος CERV (Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες), στο πλαίσιο του οποίου υλοποιήθηκε το πρόγραμμα ΕΙΡΗΝΗ («Διαμορφώνοντας το μέλλον της Ευρώπης – Το όραμά μου για την Ειρήνη»), επιδιώχθηκε η ενεργοποίηση των πολιτών προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κοινωνιών περισσότερο δίκαιων, ισότιμων, ανεκτικών και, εν τέλει, ουσιαστικά δημοκρατικών.
Οι μαθητές, αρχικά, είχαν ενημερωθεί για το πρόγραμμα καθώς και για την αξία της ειρήνης, της ισότητας και των δικαιωμάτων. Στη συνέχεια, ακολούθησε διάλογος σχετικά με τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, ώστε οι νέοι του δήμου Κηφισιάς να προβληματιστούν και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τη δημιουργία μιας πιο ειρηνικής και δίκαιης κοινωνίας.
Σε επόμενη δράση, οι μαθητές αποτύπωσαν δημιουργικά σε «εικόνες» (έργα, φωτογραφικά κολλάζ) το δικό τους όραμα για την Ειρήνη.
VERNISSAGE
Βιωματική εγκατάσταση και έκθεση
Έναρξη της έκθεσης «Το όραμά μου για την ΕΙΡΗΝΗ»
Στις 9 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η έναρξη της έκθεσης με τίτλο «Η Εικόνα μου για την Ειρήνη» στην αίθουσα «Γκατσόπουλος» του Δημαρχείου Κηφισιάς. Η έκθεση λειτουργούσε από τις 12:00 έως τις 18:00 δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να θαυμάσουν τα πρωτότυπα έργα των μαθητών/-τριών του 1ου και 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς. Οι μαθητές/-τριες δημιούργησαν μοναδικά έργα τέχνης που ανέδειξαν τη σημασία της ΕΙΡΗΝΗΣ και τους κινδύνους που την απειλούν. Τα έργα τους εκτέθηκαν σε μία πρωτοποριακή θολωτή σκηνή, καθώς και γύρω από αυτή. Η εν λόγω σκηνή συμβόλιζε τη «φούσκα», στην οποία ζουν όσοι δε συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα διαφύλαξης της αξίας αυτής.
Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν μαθητές, εκπαιδευτικοί, παιδαγωγοί, γονείς και εργαζόμενοι του Δήμου Κηφισιάς. Το παρών έδωσαν και οι Ευρωπαίοι εταίροι του προγράμματος της πόλης από την Τιμισοάρα, Λούνεμπουργκ και την Ίζολα, που βρίσκονταν ήδη στην πόλη Κηφισιά για την επερχόμενη διεθνή συνάντηση. Έδραξαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση και να δουν από κοντά τις ιδέες των παιδιών να παίρνουν μορφή!
Η μοναδική οπτική των μαθητών/ -τριών αποτέλεσαν έμπνευση για όλους τους παρευρισκόμενους. Κατέδειξαν εμφατικά ότι η ελευθερία, η ισότητα, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα. Η αφοσίωση των μαθητών – των αυριανών πολιτών της Ευρώπης – ανέδειξε τη σημασία της εγρήγορσης και της προστασίας των αξιών του ανθρωπισμού στην καθημερινότητά μας.
Η έκθεση εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από όλους τους επισκέπτες, καθώς όχι μόνο μετέφερε το μήνυμα της ειρήνης, αλλά έστειλε κι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, την προοπτική και την ελπίδα που συνιστά η νεότερη γενιά. Τα εγκαίνια της έκθεσης αποτέλεσαν έναν σημαντικό πυλώνα των εορτασμών γύρω από το θέμα της «Ειρήνης».
ΔΙΕΘΝΗΣ
συζήτηση πάνελ
Συνεργασία πόλεων „Διαμορφώνοντας το μέλλον της Ευρώπης – Το όραμά μου για την Ειρήνη“
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνάντησης εταίρων στην Κηφισιά, πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2024 η 2η Διεθνής Συζήτηση στο Δημαρχείο της Κηφισιάς. Με αφορμή την εκδήλωση συναντήθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής, της εκπαίδευσης, διεθνείς εταίροι, νέοι πολίτες από την Κηφισιά, καθώς και νεαροί πρόσφυγες από την Ουκρανία.
Η Διεθνής Συζήτηση ξεκίνησε με μουσικές παραστάσεις από χορωδίες ηλικιωμένων και μαθητών από το 1ο και το 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, που εισηγήθηκαν το θέμα της ειρήνης μουσικά.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι τρέχουσες προκλήσεις για την ειρήνη και τη δημοκρατία στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές – έμπειρες προσωπικότητες από την πολιτική, τη φιλοσοφία, την εκπαίδευση και ανθρωπιστικές οργανώσεις – ανέδειξαν διάφορες πτυχές του θέματος, από τις επιπτώσεις των πολέμων και της μετανάστευσης έως τη σημασία του σεβασμού, της αλληλεγγύης και των ενεργών προσπαθειών για την ειρήνη. Τόνισαν ότι η ειρήνη πρέπει να θεωρείται μια διαδραστική και συλλογική προσπάθεια που απαιτεί δέσμευση από όλους. Δείγμα ενός τέτοιου σημαντικού εγχειρήματος αποτελεί και ίδια η ΕΕ.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η οπτική της νεότερης γενιάς στο θέμα: δύο κορίτσια πρόσφυγες από την Ουκρανία μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από τον πόλεμο και την ελπίδα τους για ένα ειρηνικό μέλλον. Επιπλέον, μαθητές από το 1ο και το 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς παρουσίασαν τις καλλιτεχνικές τους οπτικές για την ειρήνη σε μια διαδραστική έκθεση, αναδεικνύοντας τόσο την ελπίδα όσο και την επιτακτική ανάγκη για προβληματισμό γύρω από αυτό το θέμα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την συμβολική παράδοση ελαιόδεντρων στους ομιλητές και μουσικές παραστάσεις που τόνισαν εμφατικά το μήνυμα της ειρήνης. Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης αναδείχθηκε τελικά από όλους τους συμμετέχοντες η σημασία της προώθησης του διαλόγου για την ειρήνη και τη δημοκρατία, τη συνένωση και τη συνεργασία όλων των γενεών για ένα καλύτερο μέλλον.